Advertisement
  Početna arrow Vijesti arrow Svečano je otvoren XXVIII Internacionalni Hegelov kongres Monday, 29 May 2023 
Menu
Početna
Vijesti
Članci
Prijevodi
Recenzije
Impressum
Svečano je otvoren XXVIII Internacionalni Hegelov kongres PDF Ispis E-mail
Armin Methadžević, član redakcije filozofijskog portala filozofija.net, donosi nam novosti sa otvaranja dugo očekivane manifestacije.
 
 
Svečano je otvoren XXVIII Internacionalni Hegelov kogres
 

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, dana 15. 09. 2010. godine svečano je otvoren XXVIII Internacionalni Hegelov kongres. U sklopu same ceremonije otvaranja Kongresa, profesor Walter Jaeschke održao je predavanje naslovljeno „Između uma i povijesti. Hegel o osnovama prava“ u kome je ukazao na sličnosti i razlike između Hobbesove i Hegelove koncepcije prava, te naglasio njihov značaj za novovjekovnu filozofiju. Kroz izlaganje, profesor Jaeschke je pokušao dokazati da teorija prava mora biti bazirana isključivo na volji pravne zajednice (Rechtsgemeinschaft) koja je posredovana kroz povijest.


Prvog radnog dana Kongresa, u četvrtak, svoja predavanja održali su profesor Manfred Frank sa temom „Identitet identiteta i ne-identiteta – Hegelovo tumačenje zrele Schellingove formule identiteta i Schellingov put do nje“, profesor Andrew Bowie sa temom „Moderna po Hegelu i Adornu“ i profesorica Myriam Gerhard sa temom „Hegel i logičko pitanje“.


Postavljajući pitanje o valjanosti Hegelove interpretacije Schellingove formule identiteta, profesor Manfred Frank je rekonstruirao intelektualni put koji je Schellinga doveo do ideje o identitetu prirode i duha, odnosno, do ideje o identitetu objektivnog i subjektivnog u njegovom sistemu apsolutnog identiteta. Tokom izlaganja, profesor Frank je ukazao na više izvora koji su bili odlučujući za formiranje Schellingove pozicije (Oetingerova i Hahnova interpretacija Platonovih dijaloga; razmatranja o praformi filozofije; Kantova teza o bitku; Plonquetovo razumjevanje predikacije kao identifikacije; Leibnizova teorija reduplikacije). Konačno, uspoređujući Schellingovo shvaćanje identiteta sa suvremenim teorijama (Geach, Davidson) profesor Frank je pokazao kako Schellingovo shvaćanje formule identiteta nadmašuje ono Hegelovo, prema kojem je jedinstvo shvaćeno jednostrano, kao jedinstvo suprotnosti posredovano duhom.


U svom izlaganju, profesor Bowie je Adornova neobjavljena izlaganja o dijalektici upotrijebio kao osnovu jednog novog tumačenja Adornovog odnosa spram Hegela i temeljnih pitanja moderne.


Kroz niz teza o odnosu logike i metafizike u Hegelovoj filozofiji, profesorica Myriam Gerhard je reaktualizirala logičko pitanje, kao jedno od temeljnih pitanja cjelokupne filozofije, preko kojeg se otvara rasprava o samoj mogućnosti zasnivanja filozofije i njenom odnosu prema drugim znanostima. Pozivajući se na Trendelenburgovu interpretaciju Hegelovog djela, profesorica Gerhard je upravo logičko pitanje okarakterizirala kao osnovno pitanje Hegelove filozofije od kojeg u konačnici zavisi valjanost cjelokupnog njegovog filozofskog sistema. Na kraju, kratkim prikazom razvoja logike, od formalne logike preko transcendentalne do dijalektičke logike, profesorica Gerhard jasno je pokazala da se ponovo treba procijeniti ono tumačenje Hegelove filozofije, koje u njegovom sistemu logiku identificira sa metafizikom.

 

18. 09.2010.

 
Anketa
: Početna :: Vijesti :: Članci :: Prijevodi :: Recenzije :: Impressum :