Advertisement
  Početna Monday, 15 July 2019 
Menu
Početna
Vijesti
Članci
Prijevodi
Recenzije
Impressum
Kulture i karikature (11.2006) PDF Ispis E-mail

70 godina od smrti njemačkog filozofa kulture i povijesti Oswalda Spenglera (1880-1936). Tekst je prvobitno publiciran u mariborskom akademskom časopisu Katedra .

Opširnije...
 
Isus u lošem društvu - Adolf Holl PDF Ispis E-mail

Pročitajte recenziju i jedno od poglavlja četvrte knjige u ediciji Biblioteka Austriana.

 

Opširnije...
 
Anto Gavrić: NARAV I ZNAČENJE METAFIZIKE KOD PRVIH TOMISTA (Novo: 7.2006) PDF Ispis E-mail
Opširnije...
 
PRAXIS Kritika i humanistički socijalizam PDF Ispis E-mail

KONFERENCIJA O JUGOSLAVENSKOJ PRAXIS-FILOZOFIJI I KORČULANSKOJ LJETNOJ ŠKOLI (1963.-1974.) - MJESTO SJEĆANJA I AKTUALNOSTI

"Praxis i 'Korčulanska ljetna škola' osvijetlili su lice naše zemlje i našega grada Zagreba, ali su kao takvi – da se najblaže izrazim – “stavljeni na margine” naše današnje kulture. A da ovom zgodom navedem samo jedan podatak: članovi redakcije Praxisa objavili su zajedno 120 (stotinu i dvadeset) knjiga, pa ako ništa drugo, bar četvrtina od toga svojom kvalitetom ulazi u tzv. kulturnu baštinu ove zemlje!" Milan Kangrga

Kako organizatori kažu, u današnjim, postjugoslavenskim prilikama ne postoji sistematično i kontinuirano istraživanje o nasljeđu Praxis-a i Korčulanske ljetne škole. To je zato što se ono ne uklapa u dominantni neoliberalni diskurs suvremenog kapitalizma. No, jednako tako je i suprostavljeno dominantnoj retradicionalizaciji i etnizaciji društava bivše Jugoslavije. Cilj kojemu smjera Rosa-Luxemburg-Stiftung sa održavanjem konferencije jeste historijska rekonstrukcija rasprava unutar Praxis-a i ljetne škole, te pokušaj njihovog konstituiranja kao mjesta sjećanja koje je težilo kritičkoj obnovi marksizma istočnoeuropskog tipa i početnoj, općeeuropskoj suradnji u znaku kritičke teorije i nove ljevice. Naše intencije se odnose i na pitanje, da li su filozofske pretpostavke Praxis-a i tadašnjih debata reprezentirale „treći put“ između kapitalizma i etatističkog socijalizma i u čemu leži aktualnost lijeve društvene kritike za današnjicu.

Konferencija je zajednički projekat regionalnog ureda Rosa-Luxemburg-Stiftunga za jugoistočnu Europu i Kulturforuma Rosa-Luxemburg-Stiftunga, Berlin. 

13.-15.listopad/oktobar 2011.

Konferencija se održava u Centru za kulturu grada Korčule, Otok Korčula

Web stranica konferencije: http://korcula.rosalux.rs

 
Mala povijest prošlosti - Rudolf Burger PDF Ispis E-mail

Zagrebački izdavač "ALINEA" i filozofija.net publicirali su koncem prošle godine drugu knjigu u ediciji "biblioteka austriana". Riječ je o u Austriji izuzetno poznatom djelu bečkog filozofa Rudolfa Burgera "Mala povijest prošlosti", a u izbor je uvršteno i šest eseja što ih je Burger publicirao u posljednjih nekoliko godina.

Iz recenzije:

"Austrijski filozof i fizičar Rudolf Burger (1938.) poznat je po kritičkim i provokativnim intervencijama u rasprave znanstvene zajednice. I ovo se djelo bavi najvažnijim mogućim predmetima: možemo li učiti iz povijesti te da li to učenje afirmira zaborav na zločine ili stalno podsjećanje na njih. Eseji se uz to bave izvanredno aktualnim pitanjima europskog identiteta, reteologizacije politike, mogućnostima širenja demokracije...

Provokativni element u pisanju Rudolfa Burgera je njegov stav da europska recepcija povijesnih zbivanja počiva na selektivnosti, na isključivu oblikovanju nacističkih zločina u paradigmu onoga što se nikad ne smije zaboraviti. Djelo Rudolfa Burgera u tom smislu možemo usporediti s radovima Petera Sloterdijka koji također polazi od toga da su nas filozofijska djela prije svega dužna suočiti s konzekvencijama nekih naših neupitnih stavova i temama koje radije izbjegavamo.
prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič 

  I ovo je djelo moguće naručiti direktno kod izdavača (www.alinea.hr ili na mail ) te u internet knjižarama www.libar.at i Superknjižara .

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 29
Anketa
: Početna :: Vijesti :: Članci :: Prijevodi :: Recenzije :: Impressum :